Vårt hållbarhetsarbete präglar alla delar av produktionen, från odlingen av ärtor till de färdiga proteinkoncentraten. Våra odlingar är certifierade enligt IP Svenskt Sigill och KRAV. Vi använder inga kemikalier alls i vår koncentrationsprocess och energiförbrukningen är bara en femtedel jämfört med traditionell teknik. Hos oss används hela ärtan: skal, stärkelse och protein. Det innebär inget spill.
Här kan du läsa mer om de olika stegen från åker till färdigt proteinkoncentrat.
Våra gröna ärtor odlas hos bönder i Skåne och södra Halland som har lång erfarenhet av ärtodling. De allra flesta lantbrukarna är certifierade enligt IP Svenskt Sigill, men vi köper också ekologiska ärtor som odlats av KRAV-certifierade bönder. Ärtorna förmedlas till oss av Foodhills som ligger precis intill GroPro´s proteinfabrik. Våra transporter blir därför mycket korta vilket är bra för miljön och klimatet
Vi använder, till skillnad från andra aktörer, inga kemikalier i vår process för att anrika proteinet. Hela processen är torr. De torra ärtorna utsätts för varierande tryck och skonsamma vibrationer som gör att ärtorna sönderdelas utefter naturliga brottytor i ärtan. De olika komponenterna, protein och stärkelse, separeras därefter med en vindsikt. Vår teknik är mycket energisnål eftersom slutprodukterna, protein och stärkelse, inte måste spraytorkas efteråt, ett produktionssteg i konventionell teknik som kräver väldigt mycket energi.
Vår unika metod att frigöra och separera proteiner och stärkelse ger inget spill eftersom hela ärtan används till antingen foder eller livsmedel.