Landsbygdsministern invigde GroPro´s proteinfabrik
Idag klockan 11.15 invigdes GroPro´s proteinfabrik i Bjuv av Landsbygdsministern. Proteinfabriken är den första i Sverige och invigningen lockade många, däribland flera tunga nyckelpersoner i Lantbruks- och Livsmedelssverige. Bland de många deltagarna fanns Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, LRFs förbundsordförande Palle Borgström, och utredaren av ett fossil-oberoende svenskt lantbruk Helena Jonsson.
Det blev en annorlunda invigning på grund av corona-restriktionerna. Invigningen skedde helt digitalt men intresset var stort.
Ladda ner presskit här
Läs hela pressmeddelandet här:
Sveriges första proteinfabrik invigd
Idag invigdes Sveriges första proteinfabrik i Bjuv av Landsbygdsministern. Fabriken utvinner proteiner från svenska gröna ärtor och andra svenska baljväxter med en unik metod utan kemikalier och med ett minimum av energi. Resultatet blir ett helsvenskt proteinkoncentrat som kan ersätta kött och importerad soja i livsmedel. Bakom satsningen står GroPro, ett systerföretag till Foodhills som tog över i Bjuv efter Findus nedläggning.
Sveriges första, helsvenska proteinfabrik står nu klar. Anläggningen har byggts av GroPro på Findus gamla område i Bjuv. Huvudägare är Backahill som också äger Foodhills.
Proteinerna utvinns ur gröna ärtor från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland, men också från andra svenskodlade baljväxter.
-Vi kommer att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett helsvenskt och mycket miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner, säger företagets vd Bengt Persson.
Proteinerna utvinns med en unik processteknik helt utan kemikalier som bara drar en femtedel av energin i konventionella anläggningar. Det gör anläggningen till den sannolikt mest miljövänliga proteinfabriken i sitt slag.
-Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt.
Resultatet blir ett proteinmjöl med omkring 50 procents proteinhalt, mer än dubbelt så mycket som ärtans naturliga proteinhalt på omkring 21 procent.
Genom samarbetet med Foodhills har Gro Pro i praktiken fri tillgång till gröna ärtor av hög kvalitet. De korta transporterna ger ytterligare en klimatfördel framför konkurrenterna.
Årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli 4 miljoner kilo inom 4 år. Kunderna står redan på kö. Den totala investeringen är omkring 50 miljoner kronor.
För ytterligare information, se groproab.se eller kontakta:
GroPro, telefon:
Lars Höök, presskontakt GroPro, telefon: