Vinnova-stöd banar väg för mer svenskt vegetariskt

GroPro och Culinar har tillsammans fått 2,6 miljoner kronor av den svenska Innovationsmyndigheten Vinnova. Pengarna ska användas för att ta fram en metod för att skapa en mer köttliknande textur på det svenskproducerade proteinkoncentratet. Målet är att i stor skala kunna producera en texturerad proteinråvara till livsmedelsindustrin. Därmed kan också svenska proteinkoncentrat ersätta en betydande del av importen.

– Med det här projektet fyller vi ett gap mellan primärproduktion och livsmedelsindustri i den svenska värdekedjan, säger projektledaren Rickard Albin som också är innovationschef på Culinar.
– Vi hoppas kunna öka Sveriges självförsörjning och minska importen av dessa produkter. Målet är att tillgodose marknadens stora efterfrågan av både svenskodlade och svenskförädlade produkter baserade på gula- och gröna ärtor och åkerböna, säger Bengt Persson, vd på GroPro
Vinnovaprojektet löper på tre år och avslutas i oktober 2024.